17.04.2013

Pagini de carte: Ingerul si copilul pazitor


Aşa că fetiţa îl îmbrăcă pe fluturaş numai din vârful degetelor.
- Gata.
Pe urmă îl înveli cu o petală de mac şi îl legănă uşor. Flu adormi pe loc. Valeria, înduioşată şi bucuroasă de grija drăgăstoasă faţă de prietenul fluture, se întoarse hotărâtă spre îngeraşul Teofil:
- Vreau şi eu să fiu înger păzitor!
- Păi tu eşti deja un copil păzitor.
- Cum adică?
- Te invit într-o călătorie. Înainte, am o vorbă cu vântul. Puneţi cu toţii mânuţele pe abecedar. Şi voi, steluţe - licurici.
Pe urmă Teofil începu a şopti blând, aproape cântat:
Vântule, cuvântule,
Răsfoieşte foile,
Mângâie culorile
Şi-arată-ne-acum
Linia de drum!
Şi vântuleţul se puse pe joc. Îi plăcea şi lui să citească, se pare, pentru că stătea cam mult până să dea paginile. La un moment dat, dintre rândurile multele măruntele, unul începu să pâlpâie intens. Da, aşa cum faci tu lumină în camera ta sau cum îşi aprind licuricii felinarele lor naturale de pe burtică. Un rând ca o linie începe să se mişte, saltă din pagină şi se lungeşte.
- Iat-o , spuse Teofil Îngeraş, cu un aer triumfător, uitasem unde am pitit-o. Haideţi cu toţii pe drum!
Licuricii cititori, fetiţa Valeria şi îngerul Teofil se înhămară la drum, călare pe o linie subţire subţirică dintr-un abecedar.
Vântule, cuvântule,
Du-ne aşternându-ne
În casă de fată!
Şi-arată- ne- acum
Semne pentru drum:
Uşă descuiată,
Ochean de poveste,
Rochiţă albiţă
Geam cu luminiţă.
Şi cum mă uitam prin ocheanul încredinţat mie de Valeria, văd cum se fac tot mai mari în faţa ochilor mei un înger, nişte licurici şi Valeria, toţi călare pe o linie. Am început să scutur ocheanul. Poate s-o fi defectat, îmi ziceam eu. Poate oi fi apăsat vreun buton din neatenţie. Poate l-oi fi întors invers, cu capătul care măreşte. Mă mai uit o dată. Vai, sunt şi mai mari! Parcă sunt gata să-mi intre în ochi! Cum meşteresc eu la instrumentul acesta năzdrăvan de iscodit poveşti, o bufnitură mă face să-mi ies din ale mele. Când mă întorc,  văd o fetiţă răsturnată peste un înger, lângă care ţipă trei licurici cu mâinile pe ochi:
- Stinge lumina!
- Imediat, imediat, se ridică rapid Valeria înainte ca eu să schiţez vreun gest şi stinge becul din casă.
- Mulţumim. Felinarele noastre se defectează la lumină artificială şi pierdem o mulţime de timp la reparaţii.
Lucrurile casei căpătară un aer misterios de la lumina de licurici plus cea de la luna rotundă şi dolofană de pe cerul nopţii. Nu v-am spus că a răsărit luna? Mă iertaţi, cu atâtea întâmplări nemaiîntâmplate… am uitat să vă anunţ de treaba asta. Rămăsesem năucită în mijlocul camerei, cu ocheanul atârnând adormit în mână.
- Tu eşti, Valeria?
- Îhî, zise ea veselă, îţi prezint pe prietenul meu Teofil, îngerul meu de pază. Ei sunt licurici, mari iubitori de cărţi. Voi puteţi căuta pe rafturile alea din spate. Acolo sunt poveştile mele preferate…
Dar cele trei gâze se simţeau deja ca la ele acasă şi dăduseră buzna peste rafturile cu cărţi. Le plăceau mai ales cele cu poze. Poate vă întrebaţi cum deschideau cărţile. Nici nu era nevoie. Lumina lor avea multe proprietăţi, inclusiv aceea de a trece prin hârtie şi carton.
Între timp, eu dau mâna cu Teofil.
- E adevărat!
- Păi ce credeai? zâmbi Valeria cu ochii mari de bucurie.
- Credeam că poveştile nu se pipăie.
- Se vede că nu prea te pricepi, se lăudă ea cu un aer atoateştiutor. Oricum, noi suntem aici în misiune. Nu vrem să te incomodăm. Poţi să-ţi continui treburile tale zilnice. Să ştii că Teofil e foarte interesat de ţara oamenilor. Să nu te stânjeneşti dacă te mai cercetează din când în când.
- Bine, zic eu mai liniştită, după ce văd atâta relaxare la puiul ăsta de fată.
- Acum, că ne-am mai acomodat, zi-mi tu, dragul meu Teofil - Îngeraş, ce ai vrut să spui că eu aş fi un copil păzitor? Şi de ce ne-ai adus acasă? Ah, am uitat să fiu drăguţă! Vrei să te servesc cu ceva? Pun prea multe întrebări? Te simţi bine la mine? Mă duc să-ţi aduc dulceaţă de cireşe amare din cireşul din grădină. Aşteaptă-mă aici.
Valeria iese sărind într-un picior. Eu îmi fac de treabă cu o pensulă uzată şi mă apuc să şterg de praf tastele de la laptop. Mai arunc pe furiş câte o privire către îngerul care stă cuminte pe scaun. Caut în gând vreun subiect de conversaţie, dar nu găsesc nimic. Ce se discută de obicei cu un înger? El se uită fix la mine, curios şi zâmbitor. Nu pare deranjat de pacea asta subită. Deodată se ridică şi, fără să anunţe, mă ia în braţe. Un val de căldură luminoasă mă cuprinde, amestecată cu un fel nou de bucurie. Nu ştiu dacă mai respir de emoţie.
- Uite dulceaţa, se revarsă în toată casa glasul Valeriei, care intrase cu o tavă mare în mâini.
Teofil puse mâna pe linguriţă şi o lansă în paharul cu apă.
- Nu, invers, se ia o linguriţă de dulceaţă, apoi o guriţă de apă. Uite-aşa, vezi?
Fata începu să îi facă o demonstraţie îngeraşului, dar ritualul se dovedi fără sfârşit  la Valeria. Cu siguranţă îi era foame, pentru că mai rămăsese foarte puţină dulceaţă pentru Teofil, care o privea cu interes. Totul era minunat pentru îngeraşul ăsta, pentru că se bucura cu intensitate din orice. Luă şi el ultima linguriţă cu dulceaţă de cireşe amare, apoi bău apă cu poftă. Valeria îl privea cu gura căscată.
- Vezi? Vezi? E cea mai delicioasă combinaţie! O ştiu de la bunica.
- Aşa e! Nemaipomenit! Şi apa îmi place foarte tare. Are un gust de zbor.
- Ia!
 Valeria se puse pe testat încă un pahar cu apă, de parcă acum a descoperit lichidul cu pricina.
- Să ştii că da! E uşoară când o bei şi nu se vede. Adică se vede prin ea. Cum s-ar spune, e transpirată.
- Transparentă, şoptesc eu, să nu deranjez experimentul.
- Aşa. Vrei să-ţi arăt desenele mele?
- Le ştiu pe toate în amănunt.
- A, da, normal, pentru că tu nu mă părăseşti niciodată. Chiar, dacă tot vrei să fii şi tu om un pic, poftim: ia creioanele astea colorate şi fă un desen. Ai desenat vreodată?
- Nu. De-ai şti de câte ori mi-am dorit să fac asta uitându-mă la tine!
- Poftim! Acum e clipa! Eu am să mă aşez aici, sub fereastră, în bătaia lunii, iar tu ai să-mi faci portretul, bine? Iar eu nu am să mă mişc deloc deloc. Vezi să pui şi licuricii, chiar dacă ei nu stau la poză. Să mi-i aşez în păr, ca să par mai frumoasă.
Valeria s-a aşezat turceşte sub lună şi s-a făcut linişte. Pentru un minut.
- Stai, mi-a venit o idee! Aveam pe undeva o pereche de aripi primite cadou la o revistă. Pe unde le-am pus? Uite-le! Nu-s drăguţe? Tu ce număr porţi la aripi? Cred că ţie ţi-s cam mititele.
Valeria se alintă în faţa oglinzii, înhămată cu aripile de hârtie, în timp ce îngerul inspecta cu mare plăcere fiecare creion colorat şi-l încerca pe hârtie. Fetiţa îi aruncă o privire îngăduitoare, după care căzu pe gânduri:
- Îmi mai trebuie o aureolă din aceea cum au îngerii din poze. A, pe unde-a rămas linia aceea luminoasă care ne-a adus pân-aici?
Vie şi aprinsă, dâra de lumină se plimba jucăuş prin cameră. Valeria alerga râzând să o prindă.
- Stai numai puţin. După ce îmi face Teofil  portretul, o să-ţi dau drumul.
Linia se lăsă, în cele din urmă,  prinsă şi îndoită în formă de cerc. După o încoronare triumfătoare, mai face o verificare în oglindă, apoi îşi reia locul de model.
- Gata. Acum chiar că poţi să-mi faci portretul…
După un minut:
- Mai ai? ridică fata din sprâncene.
- Abia am început.
- Vreau să văd ce- ai desenat până acum.
- Nu am terminat, te rog să fii răbdătoare.
- Bine, bine, iartă-mă. Uite că nu mă mai mişc… Gata?
- Nu.
- Acuma?
- Nu.
- Acuma?
- Nici.
- Să ştii că eu desenez mai repede decât tine. Mi s-a terminat toată rezerva de răbdare. Vin să văd!
Fata se aruncă asupra foii de hârtie.
- E tare, tare plăcut să desenezi, zise îngerul visător.
- Unde sunt eu?
- Aici.
- Nu te supăra, dar nu seamănă cu mine. Este doar un curcubeu.
- Mie mi se pare că eşti taman tu: un copil păzitor. Pentru că ai în grijă toate culorile vieţii. Pentru că le foloseşti  în fiecare zi şi le aşezi în fiecare lucru pe care îl faci. Când respiri şi când vorbeşti, când te mişti şi când bei apă. Când dormi, când desenezi, când zâmbeşti, când ţopăi şi când te joci „de-a v-aţi găsitelea”, tu eşti un adevărat copil păzitor. Pentru că păzeşti VIAŢA.